17 Ekim 2015 Cumartesi

Yerli yapım nostaljik sosyal medya siteleri

Memleketimin dijital sosyalleşme alanları mIRC’den Facebook’a uzanan karmaşık ama bir o kadar da eğlenceli birçok siteden meydana geldi.

AC90 isimli bir site vardı mesela. Açılımı Activity Corner 90 (İstanbul’un telefon kodu) olan site, adından da anlaşılabileceği üzere İstanbul’da düzenlenen etkinliklerle ilgili bilgi platformu olma amacıyla kurulmuştu. Bünyesindeki forum sistemi ve kişisel profillerin de sayesinde gençlerin sosyalleşmesi adına muhteşem bir sosyal medya platformuna dönüştü. Teknolojik gelişmelere cep telefonlarının damgasını vurduğu o dönemde, sosyal medya platformlarının mobil uygulama şeklinde kullanılabilir olması elbet imkansızdı. Bütün günü bu sitenin tepesinde harcar, ilgilendiğimiz etkinliklere kimler gidiyor onlara bakar, çoğu zaman da iletişim kurup yeni arkadaşlıklar meydana getirirdik. Güzeldi yani.


80630 ise döneminin Tinder’ı idi adeta. ‘Çarpıklarım Listesi’ne eklediğiniz birisi, eğer sizi de bu listeye eklediyse hemen yanında bir kalp oluşur; kiminle match olduğunuzu görürdünüz. Yonja’ya yaşının büyük olduğunu veya alenen çöp çatanlık hizmeti veren bir siteye üye olmayı kendisine yediremeyen, ama sosyalleşmeyi arzulayan gençlere davet yoluyla üyelik imkânı sağlayan güzel bir siteydi. Halen daha açık bu platform.

Bir benzeri olan Alternatip çıktı sonra piyasaya. Gene konser etkinliklerinin duyurulduğu, gündemi meşgul eden konuların tartışıldı bir arkadaşlık sitesiydi. Adından da anlaşılacağı üzere alternatif kültür ile ilgilenen gençlerden oluşuyordu bu sosyal ağ. 80630’da clubberlar cirit atarken bu platformda daha çok rockçılar ve rapçiler örgütlenirdi. Ölmüş gibi konuştum ama aslında bu site halen yaşamını sürdürmekte. Eskisi kadar kullanılmıyor sadece.

Yukarıda ismini andığımız bir de Yonja var tabi! Sahte kadın profilleriyle gönlümüzde taht kurmuş, yalnız kalplerin buluşma noktası. Günümüzde de oldukça yoğun şekilde kullanılan bu siteye üye olmak, Tinder kullanmak gibiydi. Aynı kefeye koyabiliriz yani. Yonja üyeliği olan birine “hmm” deniliyor anlamında. 80630’a benzer bir sistemi Yonja da kullanıyordu. ‘Çarpıklarım’ listesi bu sistem. Sizden kimler hoşlanmış, aşkınızın karşılığı var mı bundan haberiniz olabiliyor. Genellikle belli bir kültürel gruba mensup olmayan, maksimum tikicanların cirit attığı bir platform.


Facebook’un 5 yaşındaki çocuktan ölüm döşeğindeki babaannemize kadar yayılmasının ve isim soyisim gibi bir sistem kullanıyor olmasından dolayı olacak ki tüm bu siteler ne yazık ki nostaljik olduğu çoğumuz için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder