17 Ekim 2015 Cumartesi

Teknoloji bu iş alanlarını tehdit ediyor

Teknolojinin gelişiyor olması, bazı sektörlerdeki insan gücüne ihtiyaç kalmaması anlamına gelir aynı zamanda. Ama bu gelişimi efektif şekilde kullanabilmek, insanoğlunun çok daha üst seviye bir hayat yaşamasına sebep olacaktır. İnsanların yazı yazmaya, getir götür işleri yapmaya veya yayıncılık işlerinde bilgisayar başında vakit harcamaya ihtiyaç kalmayacağını düşünüyorum.

Bu vesile ile belki toprakla daha fazla haşır neşir olur, oturduğumuz yerden para kazanmak yerine doğanın içine daha da çok girebiliriz. Fantezi tabi bu ama dediğim gibi; efektif kullanılırsa teknoloji, insanı gerektiği yere, doğasına kavuşturur.

https://kdp.amazon.com/community/profile.jspa?userID=826367

Yapay zekâya sahip robotların görevlerimizi çalacağını düşündüğümüz bazı iş alanları şu şekilde;

1.       Çevirmenlik
Google Translate ve benzeri çeviri uygulamaları yıllar sonra değil, gayet yakın bir gelecekte çok daha ileri seviyede olacağı aşikâr. Mesela daha birkaç ay evvel Google, satın aldığı başka bir teknoloji firması sayesinde çok enteresan bir gelişim gösterdi. Google Translate, yeni güncellemesi sayesinde fiziksel hayattaki tabela gibi, broşür gibi materyallere telefon kameramızı tuttuğumuz zaman anlık çeviri yapabiliyor.








2.       Televizyon Sektörü
Netflix ve Hulu gibi teknolojiler, kablolu televizyonları inceden tarihe gömmeye başladı bile. Ülkemizde de Turkcell TV, tivibu gibi uygulamalar, kullanıcısına daha pratik bir televizyon alışkanlığı vaat ediyor.



3.       Basılı Medya
Siz konuyu yazın, robotlar makaleleri hazırlasın. Bu teknoloji şimdiden var, sadece yaygın değil!

4.       Eğitim
Udemy ve Khan Academy benzeri platformlar, üniversitelerde verilen eğitimin bir benzerini sunabiliyor. Eğitim sektöründe yapay zekânın gelişimi aslında üzerinde fazla durulmadığı için tam anlamıyla gelişmiş değil. Yoksa bu teknolojiye şimdiden sahibiz.

5.       Kitap Satan Mağazalar ve Kütüphaneler
Amazon ve benzeri diğer platformlar, dijital satışları sayesinde çoktan büyük mağazaları solladı bile.


6.       Taksi firmaları
Uber ve ülkemizde bitaksi uygulamaları gibi olanaklar, kullanımı oldukça pratik ve de güvenli. Özellikle Uber uygulaması taksilerin geleceğini baya tehdit etmekte. Fransa’daki taksicilerin kanlı eylemleri bu tehditin şiddetini güzel şekilde ifade ediyor. Uber, taksiden daha ucuz olması ve çok kaliteli araçları kullanıcıya sunuyor olmasıyla taksi kullanımını Avrupa’da oldukça azaltmış durumda.

7.       İnsan Kaynakları
LinkedIn, yenibiris.com ve kariyer.net gibi siteler, insan kaynakları departmanlarının bu platformlar üzerinden işliyor olmasına sebep oldu. Pek yakın gelecekte işçilerin direk şekilde işverenle iletişime geçiyor olması fantastik bir öngörü değil.

8.       Konaklama sektörleri
Airbnb, HomeAway ve CouchSurfing benzeri güvenilir platformlar, hem ev sahiplerinin para kazanmasını sağlıyor hem de tüketicisine ev rahatlığınu uygun fiyatlara yaşamasına aracılık ediyor.


9.       Üretim piyasası
Birbirinden değişik 3 boyutlu printerların bina dâhil üretemeyecekleri hiçbir şey yok şimdiden.


10.   Postahaneler
Hah! Söylemeye gerek mi var 90’larda tarihe gömüldü bile!


11.   Ulaşım sektörü
Sürücüler trafiği, sürücüsüz araçlar ise şoförleri tehdit ediyor…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder