17 Ekim 2015 Cumartesi

Facebook görme engellileri de hesaba katıyor

Dünyanın en popüler sosyal medya platformu Facebook, face.com’u almasıyla birlikte teknolojisine alternatif imkanlar katmaya devam ediyor.

En mantıklı yatırımları yapan şirketlerden birisi olan Facebook, yüz tanıma teknolojileri üreten face.com’u da satın almasıyla fotoğraflarda etiketlenecek insanların kim olduğunu tanımasıyla göze girdi. Akabinde bu teknolojiyi görme engelliler için de kullanacağını açıklayan Facebook, sadece ticari getirisi değil; aynı zamanda manevi getirisi de yüksek bir atılımın eşiğinde.


Sistemin çalışma şekli, uygulamanın görselde kaç tane surat olduğunu algılaması ve kimlere ait olduğunu konuşarak belirtmesi şeklinde özetlenebilir. Fotoğrafta yer alan insanların surat ifadeleri de uygulamanın belirttiği detaylar arasında. Örnek vermek gerekirse eğer; “Fotoğraf, Galata Kulesi önünde çekilmiş. İki yetişkin erkek, bir kadın, bir de bebek var. Hava karlı. Hepsi gülüyor” şeklinde bilgiler verecek. Kullanılan teknolojideki yapay zekâ, sadece insanlar değil, aynı zamanda çevredeki nesneler ile de ilgili bilgiler verebilecek. Açıkçası ucu oldukça açık ve heyecan verici.
Facebook, bu teknoloji ile görme engellerin sosyal medya kullanımını yaygınlaştırmayı amaç olabilir. Ama bir de şöyle bir mesele var ki Google zaten söz konusu teknolojiyi çoktan kullanmaya başlamış bile. Yani ortada bir rekabet de söz konusu. HDP’den esinlenen Bahçeli’nin mitinglerinde sağırlar için tercüman kullanıyor olması gibi düşünebiliriz.
Bu teknolojinin hayata geçmesinde Matt King’in büyük bir payı var. King, Facebook’un ilk görme engelli mühendisi. Facebook’un ilk yıllardan itibaren görme engelli kullanıcısının çok sayıda olduğunu belirten King, kaç görme engelli kullanıcıları olduğuna dair henüz bir araştırma yapamadıklarını dile getiriyor. Ama söz konusu teknoloji kullanılmaya başlandıktan sonra aşağı yukarı bir tahmine erişmek mümkün. Gerçi baya yanıltıcı bir rakam ortaya çıkabilir çünkü benim gibi teknolojik gelişim meraklıları kuşkusuz bu uygulamayı kullanacaklardır. Veya bu uygulama sayesinde Facebook ana sayfanızı herhangi bir ekrana bakmadan kontrol edebiliyor olmak oldukça pratik bir hareket gibi geliyor kulağa…
Düşündüm de Facebook’ta kaç görme engelli kullanıcı var hiçbir zaman öğrenemeyecekler. Her neyse… Bu çalışmaları destekliyoruz. Teknoloji severler olarak bu konuyu takip ediyor olacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder