17 Ekim 2015 Cumartesi

Kan dondurucu internet kullanım alışkanlığı analizi Türkler vs Almanlar

Piyasa ve Satış Araştırmaları Cemiyeti (GfK), Berlin’de bir araştırma organizasyonu yaptı. Araştırma, Berlin’deki Türklerin interneti nasıl kullandığı ve Berlin lokal halkının nasıl kullandığı arasındaki enteresan analizleri ortaya koydu.

İncelemenin sonucu bayağı enteresan. Türkler, Almanlar’a nazaran daha fazla web kullanmakta. Almanlar ise bu meselede daha kaliteli seçimler yapıyor denilebilir. Web’i kafa ile kullanmak, hak ve mesuliyetlerini bilmek diğer taraftan belalardan uzak durma hususunda Almanlar bir numara. İnceleme neticelerinin yegâne ilgi toplayan bölümü de Türk web kullanıcılarının Almanlara nazaran daha genç yaşta ve öğrenim düzeyinin çok daha az olması.

Berlin’de yaşamını sürdüren ‘Almancı’ Türklerin web tüketim orantısı aşağı yukarı yüzde 91, Berlinli Almanların tüketim orantısı ise aşağı yukarı yüzde 79. Türk erkeklerinin % 91’i web tüketicisi, Almanların ise % 80’i.
Mesele web tüketicilerinin iş sahibi olup olmadıklarına vardığındaysa Türkler ile Almanlar’ın arasında öyle çok da ciddi uçurumlar söz konusu değil. İş sahibi olan Türklerin % 99’u web kullanırken bu kıyas Almanlar’da % 94 dolaylarında.
Ancak konu para harcamak olunca işler değişiyor tabi. İnternet üzerinden alış veriş konu olunca Almanlar öne geçiyor. Türklere nazaran Almanlar daha sık e-ticaret sitelerini tercih ediyor, bu sitelere güveniyorlar. Türklerin ise sanal mağazalar ile ilgili soğukluğunun sebebi, bu firmalara olan güvensizlikleri. Ayrıca satın alacakları ürünlerin resimlerinde gözüktüğü gibi gelmeye olması düşüncesi. Almanların üçte ikisi internetten alış veriş yapıyor.
Özeleştiri yapmak gerekirse eğer, ne yazık ki sosyokültürel yapımız itibariyle kolay kolay bir firmaya veya şahsa güvenebilmemiz pek kolay bir proses değil. Kötü deneyimlerimiz bizi iyi veya kötü bir şekilde bu manada evrim geçirmemize sebep olmuş olabilir. Almanya’da doğan, orada okuyan ve orada büyüyen bir Türk, orada Türkiye’dekilerden daha Türk olabiliyor. Türkiye içerisinde batıya özentilik ne kadar yüksekse, orada da Türkler arasında örfler adetler çok daha yaygın ülkemize göre.

Belki de Almanya’daki yeni nesil Türklerin e-ticaret sitelerine güvenemiyor olmasının temelinde aslında kendi vatandaşlarına olan güvensizliği vardır, kim bilir?
https://www.ibm.com/developerworks/community/profiles/html/profileView.do?key=35a7e4c8-1746-431c-8420-f45784c0c5d6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder