17 Ekim 2015 Cumartesi

Bir Google mucizesi daha: kendi kendini geliştirebilen program

Nature magazininde duyurulan inceleme sonuçlarına göre, Google'ın DeepMind departmanı analizcilerin âdemoğlu zekâsından yola çıkarak ürettikleri "Al" isimli bilgisayar programı, 40 antik Atari oyununun ne türlü oynanacağını bir insana ihtiyaç duymadan kendiliğinden çözdü. Program, oyunların yarısına gelmeden oyunların uzmanlarından çok daha yüksek skorlar elde etti.

DeepMind Yönetici Yardımcısı Dr. Demis Hassabis, "Şu ana dek kendi kendisini geliştirebilen programlar çok daha basit işlemler için değerlendirilmişti. İlk defa bu programı, insanları dahi zorlayabilecek misyonları tamamlaması adına değerlendirdik. Şu an Al’e oyunları gösteriyoruz. Kendi kendisine nasıl bölümleri geçeceğini çözüyor ve bölümleri çok seri şekilde tamamlıyor” şeklinde konuştu.


Hassabis, programın "Space Invaders" gibi bir yapay zekâya göre karışık olabilecek oyunda dahi ustalaştı. Program, şimdilik Pac Man oyununda biraz zorlanıyor.
https://delicious.com/nindir

Hassabis, 1997 senesinde IBM’in Deep Blue adındaki programı, dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yendiğini hatırlatıyor. Satranç gibi karışık ve stratejik bir oyunu dahi ’97 teknolojisiyle bir profesyoneli yenebilen program, neden günümüzde basit oyunları bilgisayara karşı yenmesin ki?
https://about.me/nindir

Boks, tenis ve araba oyunlarının da içerisinde olduğu 49 değişik oyun datalarının programın, bu yapımlardan 29'unda bizlerden çok daha kaliteli bir oyun ortaya çıkardığı dile getiriliyor.
https://myspace.com/nindir

"Video Pinball", "Boxing" ve "Breakout" yapımlarında uzman oyuncuları dahi başarısıyla geride bırakmış olan program, en fazla "Pac-Man", "Private Eye" ve "Montezuma's Revenge" yapımlarında güçlük çekiyor.
Kendisini geliştirebilen programlar, teknoloji şirketlerinin son senelerde en fazla para harcadığı ve odaklandığı birimlerden bir tanesi durumuna gelmiş halde.

Google, "DeepMind Teknologies" firmasını geçtiğimiz sene ortalama 620 milyon dolara satın almış, bu yatırımıyla da oldukça gurur duymuştu.
https://www.linkedin.com/in/nindir

Bir programın, kendisini geliştirerek her türlü oyunu oynayabilecek olması, tek oyunculu yapımlardan daha çok keyif almamızı sağlayabilir, evet. Ama bir de şöyle bir gerçek var ki insanoğlunun geleceğini bilim kurgu filmlerinden farksız bir şekilde tehdit etmesi olağan. İnsanların kendilerine engel olmasını hissettiği anda ne tür karşı refleksler geliştirebilir bunu düşünmek dahi korkutucu.
https://www.diigo.com/user/nindir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder